Many friends and relatives asked..
How ever did we come up with such a name..

N e v e  S u n d u v a a n.



Just a normal process of looking looking for what suits both our hearts and the little babe..actually.

Neve (neev)..but we prefer to pronounce it as Nee Vee :) lagi kiut..was actually after the teen star below.
Recognize her?
hehe..i'm sure a lot don't.



This is Neve Campbell.
An actress famous for her potrayal as Julia Salinger in the hit series Party of Five.
A story about five siblings living together on their own.
It was one of my favourite tv shows..time muda2 dlu..hehe..
The cast of Part of Five.
Then Neve Campbell went on to more movies like Scream, Wild Things..and a lot more.
But this is the one drama series that made her my all time favourite.

huhu..ngam2 lagi 'N'  initial nama dia kn..so..why not. hehehe..
and..another great thing about the name is the meaning.
I bumped into 'Neve' in one of the baby names book..and saw the meaning as a promising princess.
In Irish.
Heheh..apa2 ja la..Irish ka..english ka.. yg penting sa suka tu nama.
Promising princess.
Jan saja jadi demanding princess la len kali a.. (^_^)

On Sunduvaan.
It's a word in Kadazan which means 'spirit'.
Why Kadazan?
Why not.
Lagi pun sebenar nya smua anak buah yg lain ada nama Kadazan ni..so..wajib.
And so..I've been looking for the right kadazan word since i knew i was pregnant  and heard the particular word during a kadazan church sermon in our kampung.
:) so..that's it.

Yep. 
That is it.

How do you name a child?
Share share dlu ba..
:)

14 comments:

Just said...

nee vee pula sebutan dia.. sia pun pikir neev... tp itu sunduvaan tu unik kena taruh d nama.. :)

nama2 my kids ntah mcmana cari.. main cari gitu2 ja.. but yg 2nd one (Ryanna Adrilea) tu mmg mau cari yg lbh kurang mcm first one (Rayyan Adrian).. ;p

Amanda Christine Wong said...

i thought so it was inspired from neve campbell! hopefully she'll grow into a hottie just like her :D

Michelle Sung said...

hihi betul sangkaan sa ms.nc..ini nama dri nama ni artis. unik nama c baby ni.. :) ada unsur2 kadazan lagi ni.. =D

Wyne @ Mouren Mauve said...

My eldest son's name given by PIL - Eddy, the 2nd one - sa kasi unique ejaannya Edryc (Edrick) while the last one, from the Divine, Edvyne (Edvine) hehe...

Yang penting senang mau di sebut tu nama bah yay! (^^)

'Sunduvaan' masih jarang kana guna, ngam laitu ko bagi nama tu yr gurl *like*

chegu carol said...

ive always think that people who chose neve would be inspired by neve campbell heheh....memang pretty name bah neve sunduvan....

Armstrong said...

Ooo sia kenal ba si Neve Campbell ni haha. Ya a few interesting movies dia...

Siok o nama baby ko. So unique... senang la urang ingat dia nanti ;D

MosePA said...

Congrats once again for your new born baby "The Spirit of a Promising Princess". She will be proud with her name when she know the true about how her mother give her this most special name... Hehe... Tunggu dia basar lah dulu... Hehe... I like that name... It has the Identity of Pure Modern Sabahan... PEACE...

StellaClaire-Richard said...

Gitu pula kamu dpt nama tu... Mmg mahal tu nama hehe.. Kiut baby neve.. :)
Ada sabahan indentity syda dr nama dia :)

memeljoan said...

Heheh...bila sa nampak baby ko punya nama, mmg sa teringat trus neve campbell..ya betul ckp stella, ada sabahan identity..nama c dendy pula Jayden sbb hubby mo J di depan...Dylan sbb sa teringat sama pelakon Beverly Hills 90210 dulu2..ingat?eheheh

Uzoeiy @ Zoi said...

Na..nampak sudah baby ko serupa dua2 kamu ba ni nc..lebih cumil sudah dia..harap2 full mun dia kan sa belum deliver. kalau nda, nda dapat la pigi ni..

Sheena said...

adorable name!kami belum lagi dapat decide apa mo bagi nama owh and the clock is ticking!!

beaty said...

oh sana pula asal usul nama Neve ni..o sia tau suda mcm mana mau sebut NEE VEE..

nama sunduvan tu kan okey juga bh..ada identidti tersendiri ni

nc said...

Just:
iya..nee vee kunun kami panggil ni.. hehe..boleh ba kn kasi ubah suai sikt..:) ya kalu anak kedua mesti tu mau kasi hampir2 sama dgn yg first one kn ;)

Amanda:
hopefully..la kn. an angelic one. hehe

Michelle:
mesti kasi unsur2 kadazan..supaya dia inda lupa asal usul dia kn :)

Wyne:
unik ba nama anak2 ko ni kn.. hehe..iya tu la tu pilih Sunduvaan..sb masih jarang2 kena guna

Chegu CaroL:
Neve campbell is such a pretty lady..sa pun minat dia ba ni actually hahaha thats why.

nc said...

Armstrong:
hehe..si neve campbell la ba kunun sempenan nama si baby..bukan sb pelakon tu ja..tpi juga sb meaning nama dia :)

MosePA:
Pure Modern Sabahan? wow..i like that ;)

Stella Claire:
:) gitu la kunun cerita nya..msti ko sda pilih2 nama utk baby ko juga kn? all the best :)

Memeljoan:
ko tau.. sbenar nya..cewah.. sa pun mau cari2 nama yg mula dari J ni.. tpi.. inda ketemu..so..we settle with Neve.:)

Uzoiey:
bila gia ko punya due..full moon dia 2 minggu lagi..kalu dpt dtg..jn lupa a..di rumah kinarut ja ni

Sheena:
thnk u.. wa..mau dekat sda ur due date juga kn.. all the best a. :)

Beaty:
ok juga ba kn..hehe..sb bila kita bagi nama ni..mcm kita bagi identiti sama tu baby juga kn :)

 
Yours Sincerely..nc © 2008. Template Design By: SkinCorner