20 April 2010

Cheese KEK

Sadap bah kn..cheese kek.
Tapi...mahal.
hahaha..
bah, mari kita buat sndri la.
sepa2 pn blh buat pla ni.
tak perlu guna apa2 yg canggih.
microwave, mixer pn inda pyh guna.

Mau tau mcm mana?
Bleh ba ..
rite...tgk gmbr ja a.

As easy as 1, 2 ,3 smpai 10 juga la.








pasti kn tngan tu bersih...kalu nda, ada perasa tmbahan nanti.

Mau kasi melekat itu ruti2 ancur baitu tadi.

guna la ba bekas yg sesuai..tpi kalau teda. mangkuk kusung pn blh ba.. :)


kenapa mau warna kuning.. supaya mcm senada dgn warna cheese n butter la ba, tk kn ko mo guna yg warna hijau..?

itu agar2 tadi,, kasi tambah sikit2 n cukup smpai tu mixture jadi soft2 gitu.
Actually itu agar2 la yg akan menyatu kn smua bahan tadi.


O ya, kasi sejuk. smpai ko rasa2 bleh makan.


sori, tak sempat ambil gmbr yg sda sejuk n redi punya kek, sb nda sempat.
Abis kena makan.


nc says: so you think u can do it? of kos.....rasa dia? cheese kek la.
we made it during my father's recent birthdday.hehe..
actually i learned this from a niece. dia ckp dia kena ajar time di sekolah menengah.isk3...kenapa sa tak kena ajar dlu a..

ko ada?

17 comments:

Stella O.K. said...

aih..mcm senang sj pla buat cheese kek tu aa..nnti mo try la..

♥ AnnieMing ♥ said...

Worth trying oh.. Sa mau cuba bikin ni naanti.. :D Mesti sadap tu kan rasa dia ;)

Thanks for sharing!

nc said...

Stella: ya, sa pn tekejut ni,, gitu pla cara buat dia ni. yg paling simple la.. tpi kn.. rasa dia.. cheese kek bah..haha

Annieming: ui..sadap..u hv to try.. lepas tu kasi try kami a.. hehe

Mama Mia said...

sayangnya teda gambar kek yg suda siap...next time ko bikin, jan lupa gamabr dulu baru makan ..hihi..

nc said...

Mama mia: hehe..gmbr yg sda siap.. actually hmpir serupa juga.. sb kami nda lagi hias2 time tu. sb yg penting rasa dia ni bah..haha.
cuma structure dia looks nicer la, sb smooth sda kn time sejuk. nda

APAN said...

simple je nak wat rupenye...tpi still mls nak wat sendiri lagi la...
nak tlg mknkan je.huhu...

tumpang lalu...

Vienne said...

non-bake cheese cake...mcm ice cream pun ada kan..dulu oven sa rusak, sa buat cheese cake yg chilling punya...lagi sedap ko kasi crush tu oreo, mcm oreo cheese cake trus..atau ko perah lemon...yummy...

Suhaira Wafiah binti Hasrin said...

Sa mo cubaaaaaaaaaa..
Macam senang n sedap.. Hehe~

Jairo said...

hi nancy how are u.. baru ari ni sia tau ko ada blog kekekekeke

SJB said...

Begini saja kah mahu buat cheese cake?. Tidak payah guna oven or microwave?. Senang juga kan. Saya mahu cuba ni.

nc said...

Apan: memang simple.. n hasil dia pn sedap. :)

vienne: hehe..ya ba kn,, tmbh oreo lagi.. nanti la,, sa pakar skit dlu mcm ko baru sa buat hehe

Suhaira: yaaaaaa,, mari kita cuba ramai2 ;)

Jairo: uiks... si jai.. gini la ba ni jai.. dunia siber ku..cewahh..ba, bikin cheese kek dlu ko bah

SJB: ya bah kn, i think this is non-bake punya version (quoting vienne)

Santafire said...

nah habis...
sa pun mau try suda XD
mau purple cheesecake XDDD

memeljoan said...

Wah, ada masa lg ko buat cheese cake o kan...mcm senang pula buat. tapiiiii rajinkah saya?hahahah, tunggu sa rajin la tp rasanya sa akan cuba juga...:)

Shirley S Wong said...

yummy...my favourite ni ...^_^
and thks for sharing nancy...TATAP sia mau ikut ni resipi ni...hehehe

Shirley S Wong said...

Nan...semua bahan2 ni main agak2 saja kah...kasitau lah bah berapa gm atau berapa sudu kah mau taruh..baru sadap mau mkn hehehe....jan marah ah....

Lizeewong said...

I love cheese cake tapi kalau sia yg buat mimang nda jadi tu :) Buli tahan oh ko :)

Bujang Kesindap said...

huhu.. lapar sudah aku ni.. Cheese cake!!Yummy!

 
Yours Sincerely..nc © 2008. Template Design By: SkinCorner